Marynowane grzyby na zimę -prosty przepis

Jest to stary, wypróbowany przepis na doskonale wyważone w smaku grzybki w marynacie . Są nie za kwaśne ,ale także absolutnie nie są mdłe . Bardzo proste w przygotowaniu ,a do tego można je wykonać z dowolnych rodzajów grzybów: prawdziwki, podgrzybki, zajączki, maślaczki  itp .Więcej pisać nie trzeba ..obronią się same 😉 

Skład :

  • Grzyby leśne – około 1 kg  ( nadają się wszystkie gatunki )

  • 1,5 L wody

  • 1,5 szklanki  octu

  • 0,5 szklanki cukru

  • 1 łyżka soli

  • 1 cebula , kilka ziaren ziela angielskiego

  • 4 listki laurowe , 1 łyżeczka gorczycy białej , 1 łyżeczka pieprzu czarnego ziarnistego ( nie mielonego)

Grzyby obieramy , czyścimy . Młode zostawiamy w całości większe, kroimy na duże plastry. Obgotowujemy około 5 minut we wrzącej wodzie -odcedzamy . Do garnka wlewamy wodę 1,5 l i dodajemy cukier,sól pieprz ziarenka gorczycy , ocet oraz listki laurowe i ugotowane wcześniej grzyby . Cebulę obieramy ,kroimy w dowolne kawałki i również dodajemy do garnka . Wszystko gotujemy około 15 minut i na gorąco przekładamy do słoików wraz z zalewą , zakręcamy i ustawiamy do góry dnem ,aż do ostygnięcia. Tak przygotowanych grzybków nie trzeba już dodatkowo pasteryzować , świetnie przechowują się, nawet ponad rok . Smacznego 😉

Dodaj komentarz