Grzyby w occie

Składniki

1 kg grzybów (podgrzybki, borowiki, koźlaki, maślaki, kurki, pieczarki itd.)

ok. 2 i 1/2 szklanki wody

sól

Składniki na zalewę octową:

2 szklanki wody

1/2 szklanki octu

2 średnie cebule

1 łyżka soli

1 łyżeczka cukru

pieprz

2-3 liście laurowe

4 kuleczki ziela angielskiego

gorczyca (płaska łyżeczka)

Przygotowanie

  1. 1) Wybieramy małe i twarde grzyby, oczyszczamy i myjemy je. Grzyby wkładamy do wysokiego garnka zalewamy małą ilością wody (tylko tak aby zakryła kapelusze), solimy i obgotowujemy przez 10 minut.

  2. 2) W drugim garnku przygotowujemy zalewę. Wlewamy wodę, ocet, wrzucamy przekrojone cebule, wsypujemy przyprawy i zagotowujemy.

  3. 3) Obgotowane grzyby przecedzamy i przepłukujemy zimną wodą. Wkładamy je do wcześniej wyparzonych słoiczków, zalewamy gorącą marynatą octową i dobrze zamykamy.

  4. 4) Słoiki obracamy do góry denkami lub pasteryzujemy w dużym garze przez około 15 minut.

  5. Smacznego!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s